Načítání...

Zdravé pečení: 2 recepty na Špaldovou bábovku a buchtu

Máte chuť zhřešit něčím sladkým? Vaše zahrada bývá plná švestek, rybízu či meruněk a nechcete je ponechat manželovi jen na pálenku? Tak vyzkoušejte zdravou variantu bábovky a buchty, na které si pochutná celá rodina.

Moje holky, kterým je 4 a 6 let, milují pomáhání v kuchyni a strašně rády se v něčem patlají. Hrníčková buchta s ovocem je tedy to pravé, u čeho vám mohou vaše děti asistovat nebo ji dokonce dělat samy a vy budete jen dohlížet. 

Zde je recept jak bábovku připravit:

Suroviny

  • 250 g hrubé celozrnné mouky
  • 130 g rostlinného tuku
  • 150 g třtinového cukru (kdo má rád sladší, dá víc)
  • 4 vejce
  • 1/8 litru mléka
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • hrst rozinek
  • posekané lískové oříšky
  • kakao

Postup:
Cukr vyšleháme se žloutky, přidáme tuk, mléko, mouku, prášek do pečiva, rozinky, oříšky. Směs rozdělíme na půlky, v jedné rozmícháme kakao a poté do obou přidáme sníh ušlehaný ze dvou až třech bílků. Formu na bábovku vytřeme tukem, vysypeme strouhankou, vlijeme světlou půlku těsta, pak tmavou a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.

A kdo má raději buchty, tak těm zajisté přijde vhod následujicí recept:

Buchta s ovocem a posypkou

Suroviny:

  • 20 lžic špaldové mouky
  • 10 lžic třtinového cukru
  • 10 lžic olivového oleje
  • 10 lžic mléka
  • 2 celá vejce
  • 1/2 prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového kypřícího prášku z prodejen zdravé výživy)
  • ovoce (švestky, rybíz, meruňky)


Posypka: olivový olej, třtinový cukr, špaldová mouka

Postup:
Všechny ingredience důkladně promíchejte a nalijte na plech, který vyložíte pečícím papírem. Na povrch rozložte ovoce, které máte rádi a posypte posypkou, kterou si vytvoříte smícháním oleje, cukru a mouky. Pečte půl hodiny na 180 stupňů. Těsto příliš nenaskočí, proto jej nechte asi na 80 % plechu, neroztírejte ho do krajů – hlavně v případě, že použijete těžší kousky ovoce, jako například půlky švestek. Švestky by mohly tíhou propadnout na dno a měli byste problém dostat buchtu z plechu.

Za tým Mimia.cz vám přejem dobrou chuť.